70ste editie van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ vindt plaats in Horeca Expo Gent

Een Oost-Vlaming, een Vlaams-Brabander en twee West-Vlamingen strijden zondag om de begeerde titel

Club Prosper Montagné organiseert op zondag 20 november 2022 tijdens de vakbeurs voor de horeca in Flanders Expo Gent de finale van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2023’. Vier koks dingen mee naar de prestigieuze titel: private chef Diego De Baets (41) uit Sint-Kruis Brugge, Thomas Dejonckheere (32), chef van Mania-k Rooftopbar in Roeselare, Cedric Van der Elst (24), patissier-koude keuken van restaurant Sir Kwinten in Lennik, en Piet Vande Casteele (24), chef van Duchateau Catering in Deinze.

Al zeven decennia organiseert Club Prosper Montagné ieder jaar de wedstrijd ‘Eerste Kok van België’, waarbij jong talent uit de Belgische gastronomie het tegen elkaar opneemt. De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijd is namelijk door de Wet van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd.

Diego De Baets is de oudste van het viertal en staat al voor de vierde maal in de finale. Voor de drie anderen is het hun eerste finale.

Hoog niveau
De finalisten moeten ook dit jaar drie gerechten bereiden. Als voorgerecht een vissoep met bijvangst, waarbij de finalisten mogen kiezen uit acht Noordzee-ingrediënten (rode poon, wijting, pladijs, griet, wulken, kokkels, grijze garnalen en noordzeekrab). Volgens het wedstrijdreglement moeten ze er daarvan minimum vier gebruiken. Bovendien moet één van de ingrediënten op de klassieke Escoffier-manier als quenelle worden bereid. Het hoofdgerecht is hertenrug met grondwitloof. Als nagerecht verwacht de jury drie, apart geserveerde minidesserten, waarvan één met chocolade, die samen een harmonisch geheel vormen.

“Niet alleen ligt het technisch niveau zeer hoog, ook een uitstekende timing is essentieel, want de finalisten moeten van elk gerecht 10 borden op een voorafbepaald tijdstip – op de minuut na – uit de keuken laten vertrekken naar de leden van de verschillende proefjury’s”, legt Robert Van Landeghem, voorzitter van Club Prosper Montagné, uit. Peter Goossens, chef van driesterrenrestaurant Hof van Cleve, stelde de technische jury samen. Die bestaat uit toppers van de Belgische gastronomie. Viki Geunes, chef van het Antwerpse driesterrenrestaurant Zilte, is wedstrijdambassadeur van deze jubileumeditie. Provoost-generaal Eddie Van Maele staat zoals steeds in voor het goede verloop van wedstrijd.”

Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen van de gastronomische clubzijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. ​
www.club-prosper-montagne.be


Bericht aan de redactie

De finale vindt plaats in Flanders Expo te Gent (Maaltekouter 1, 9051 Gent).

Journalisten zijn welkom vanaf 10.30 uur om de werkzaamheden in de wedstrijdkeuken te volgen (vooraf aanmelden aub via [email protected] of tel. 0498 522 322).

Omstreeks 15 uur wordt de winnaar bekendgemaakt.


 

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Club Prosper Montagné

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België’.
www.club-prosper-montagne.be

 

Neem contact op met

www.club-prosper-montagne.be