Baptiste Tieberghien is 'Eerste kok van België 2026'

Gent, 16 november 2025
Vandaag heeft Baptiste Tieberghien (33), chef-eigenaar van Lin’eau in Wielsbeke, de finale van ‘Eerste Kok van België 2026’ gewonnen, de prestigieuze meesterschapswedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. Het was zijn eerste deelname. Tijdens deze 73ste editie haalde hij het van vier andere sterke kandidaten.
De andere finalisten waren Aurelien De Noble (25), sous-chef van sterrenrestaurant Attablez Vous in Namen, Benny Dechamps (40), patissier van sterrenrestaurant Hostellerie Saint Nicolas uit Elverdinge, Dimitri Proost (31), chef en mede-eigenaar van het sterrenrestaurant Haut uit Oostende, en Cedric Sorton (45), chef van restaurant Oh in Sint-Idesbald.
Ze moesten vandaag drie gerechten serveren. Eerst een vegetarisch gerecht met als hoofdingrediënten Belgisch grondwitloof, schorseneren en peulvruchten. Daarna volgde kabeljauw met schelpdieren en champignons, vergezeld van een consommé. Als dessert moesten de kandidaten een eigentijdse versie van de klassieker ‘Forêt Noire’ bereiden.
De prijs voor ‘beste commis’ ging naar Thibault Lenaerts, die vandaag Aurélien De Noble assisteerde.

Wissel van de wacht bij Club Prosper Montagné
Yves Mattagne, chef van het sterrenrestaurant La Villa Lorraine by Yves Mattagne in Brussel, was ambassadeur van deze editie. Culinair icoon Eddie Van Maele leidde gedurende meer dan 30 jaar lang de finales in goede banen. Dit jaar werd hij extra in de bloemetjes gezet, want hij wordt als provoost-generaal van Club Prosper Montagné opgevolgd door Peter Goossens.
Vanaf volgend jaar zal de technische jury worden samengesteld door chef Glenn Verhasselt van het tweesterrenrestaurant Sir Kwinten in Lennik. Hij wordt de nieuwe provoost van de keukenchefs.
De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem.
De jaarlijkse wedstrijd ‘Eerste Kok van België’, erkend door de minister van Middenstand als officiële meesterschapswedstrijd, is een van de belangrijkste initiatieven van de club.
Persrelaties: pers@club-prosper-montagne.be, tel. 0498 522 322