David Martin (La Paix**, Anderlecht) wordt ambassadeur van het concours ‘Eerste Kok van België 2024’

Bekendmaking wedstrijdthema van de 71ste editie

 

Maandag werd bekendgemaakt dat David Martin, chef van het tweesterrenrestaurant La Paix in Anderlecht, ambassadeur wordt van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2024’. Hij deelde mee met welke receptenopdracht kandidaat-deelnemers moeten rekening houden. Wie wil meedingen naar de titel, moet vóór 15 juni een wedstrijddossier indienen met als hoofdgerecht opgevuldekwartel en zwezeriken. De finale van het culinaire concours zal plaatsvinden op maandag 2 oktober 2023 op de CERIA Campus in Brussel.

“Club Prosper Montagné organiseert voor de 71ste maal de wedstrijd ‘Eerste Kok van België’. Dit concours is een vaste waarde geworden in het Belgisch culinair universum. Wie de palmareslijst erop naslaat, ontdekt tal van vertegenwoordigers van de Belgische topgastronomie en aanstormend, jong culinair talent”, legt voorzitter Robert Van Landeghem uit. “Het doet ons dan ook veel plezier dat een gewezen winnaar, David Martin, Eerste Kok van België 1998, het ambassadeurschap van de editie van dit jaar heeft aanvaard.”

De leesjury zal eind juni op basis van het recept van het hoofdgerecht vijf finalisten selecteren. David Martin: “Tijdens de finale moeten ze drie gerechten bereiden. Als voorgerecht komt wijting, garnalen, verse pasta een één groente naar keuze. De verse pasta moet ter plaatse worden gemaakt en kan in al zijn vormen gebruikt worden. Daarna volgt het hoofdgerecht: een opgevulde kwartel en zwezeriken met 3 garnituren waarvan één verplicht met ui. Tenslotte is er ook nog een dessert bestaande uit plantaardige melkchocolade, hazelnoten, zanddeeg en citrusfruit.”

Traditiegetrouw staat provoost-generaal Eddie Van Maele in voor het goede verloop van de finale. Peter Goossens, chef-eigenaar van het driesterrenrestaurant Hof van Cleve in Kruisem en provoost van de koks, stelt de technische jury samen.

De titel ‘Eerste Kok van België’ is beschermd door de wet van 13 mei 2009. De wedstrijd wordt door de minister van middenstand erkend als officiële meesterschapswedstrijd. De organisatie is toevertrouwd aan de Club Prosper Montagné. Het wedstrijdreglement kan geraadpleegd worden op www.club-prosper-montagne.be.

Wedstrijdkalender

  • 15 juni 2023: ​ Deadline indienen wedstrijddossier
  • Begin juli 2023: ​ Bekendmaking finalisten
  • 2 oktober 2023: ​ Finale ‘Eerste Kok van België 2024’

 

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952 enverenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De belangrijkste doelstellingen van de Club Prosper Montagné zijn het steunen en verdedigen van getalenteerde professionals in hun ambitie, het verzekeren van het imago van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Daartoe organiseert de Club Prosper Montagné elk jaar de meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België’.

 

Foto (v.l.n.r.): Robert Van Landeghem, Peter Goossens & David Martin

 

 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Club Prosper Montagné

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België’.
www.club-prosper-montagne.be

 

Neem contact op met

www.club-prosper-montagne.be