De finale van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ nadert met rasse schreden

Vijf finalisten bereiden zich voor

De finale van de prestigieuze meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België 2025’ vindt plaats op zondag 17 november in Horeca Expo in Gent. Het is al van 2011 geleden dat er nog eens een dame in de finale stond. De vijf finalisten zijn:

  • Laurence De Smet (24), souschef van Hof van Cleve** in Kruisem,
  • Neal Descheemaecker (32), souschef van restaurant Boury*** in Roeselare,
  • Michaël Mainville (53), chef-eigenaar van Les Mainvilles in Fexhe-le-Haut-Clocher,
  • Cédric Sorton (44), chef-eigenaar van restaurant Oh in Sint-Idesbald,
  • en Jeroen Waterloos (23), chef de partie van Mbistro* in Nieuwpoort.

Laurence De Smet heeft al eens een finale van dichtbij mogen meemaken toen ze in 2021 als commis van Abel Demeester aantrad. Abel werd toen ‘Eerste Kok van België’. Laurence sleepte de prijs van ‘beste keukencommis’ in de wacht. Dit jaar is Abel haar coach. Marcus Van Wonterghem wordt haar commis. Neal Descheemaecker zal worden bijgestaan door Willemijn Veldeman. Michaël Mainville koos Bastien Massin als commis. Jean Gillet wordt de commis van Cédric Sorton en Dylan Decaluwé die van Jeroen Waterloos.

De finalisten moeten eerst pijlinktvisjes met algenflan en een kreeftenvinaigrette bereiden. Daarna volgt Belgische varkensrug die minimaal zes weken gerijpt is, met gevulde kool en een saus naar keuze. Als dessert wordt crêpe soufflée met citrusvruchten geserveerd.

Provoost-generaal Eddie Van Maele staat in voor het goede verloop van het concours. Tim Boury, chef van het gelijknamige driesterrenrestaurant in Roeselare, aanvaardde het ambassadeurschap van deze 72ste wedstrijdeditie. Peter Goossens, provoost van de koks, stelde de technische jury samen. Die zal worden voorgezeten door sterrenchefs Viki Geunes en David Martin.

Normaliter speelt de ambassadeur een sleutelrol binnen de technische jury. Gezien Neal Descheemaecker, souschef van Boury, deelneemt aan de finale, zal Tim, om elke zweem van partijdigheid te vermijden, geen deel uitmaken van de jury. Hetzelfde geldt voor Peter Goossens want Laurence De Smet heeft destijds nog voor hem gewerkt in Hof van Cleve.

Bericht aan de redactie

De finale vindt plaats in Flanders Expo te Gent (Maaltekouter 1, 9051 Gent). Journalisten kunnen vanaf 10 uur de werkzaamheden volgen (vooraf aanmelden aub via pers@club-prosper-montagne.be of tel. 0498 522 322). Het einde van de finale is voorzien om 16 uur. Iets na 16u30 wordt de uiteindelijke winnaar bekendgemaakt.

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Club Prosper Montagné

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België’.
www.club-prosper-montagne.be

 

Neem contact op met

www.club-prosper-montagne.be