Glenn Verhasselt is ‘Eerste Kok van België 2017’ en Ief Vanhonnacker uit Brugge ‘Eerste Maître d’Hôtel van België 2017’

Glenn Verhasselt, chef van restaurant ‘Sir Kwinten’ in Lennik, heeft vandaag de titel “Eerste Kok van België 2016” in de wacht gesleept. De Prijs Prosper Montagné is een culinair topconcours waarbij op zoek wordt gegaan naar ‘s lands beste talent in de keuken. Deze wedstrijd wordt jaarlijks georganiseerd door Club Prosper Montagné. Tegelijkertijd vond ook de wedstrijd “Eerste Maître d’hôtel van België 2017” plaats. Daar ging de titel naar Ief Vanhonnacker uit Brugge.

De vier andere finalisten van de wedstrijd “Eerste Kok van België 2017” waren:

  • Jean-Jacques Danthine chef van restaurant ‘La Meilleure Jeunesse’ in Brussel,
  • Bart Hoornaert, sous-chef van ‘La Durée’ in Izegem,
  • Lukas Moonens, sous-chef ‘Bistro Margaux’ in Sint-Martens-Bodegem,
  • en Anthony Stoop, eigenaar van Pigas, Sint-Niklaas en chef van restaurant Likoké, Les Vans.

Drie finalisten van de meesterschapswedstrijd voor koks namen voor het eerst deel. Bart Hoornaert bereikte twee jaar geleden al eens de finale. Voor Glenn Verhasselt was het al zijn derde selectie op rij. Zowel twee jaar geleden als vorig jaar greep hij net naast de titel.

Tijdens de finale moesten de koks drie gerechten klaarmaken:

  • Europese kreeft, prei, champignons, Belgische oude kaas,
  • runderzesrib (ribeye), merg, witloof, bieten, rapen,
  • chocolat grand cru Belcolade, baba, ijs of sorbet passievrucht - basilicum.

De prijs voor de ‘beste commis’ gaat naar Destin Cannaert, commis van Bart Hoornaert. Destin mag een week stage lopen bij Peter Goossens in restaurant Hof van Cleve te Kruishoutem.

Jean-Baptiste Thomaes van het restaurant ‘Château du Mylord’ was ambassadeur
 van de 63ste editie van de “Eerste Kok van België”. Peter Goossens van het driesterrenrestaurant ‘Hof van Cleve’ stelde als provoost van de Keukenchefs de technische jury samen. Provoost-generaal Eddie Van Maele stond in voor het goede verloop van de wedstrijd.

 

Eerste officiële meesterschapswedstrijd voor maîtres d’hôtel

Het doel van het concours ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ is het beroep en de expertise van ‘zaalmeester’ in de schijnwerpers te plaatsen. De finalisten zullen beoordeeld worden op o.a. hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquetteregels, het in goede banen leiden van een telefonische reservatie, de ontvangst van gasten, het correct opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken, de vaardigheid om een menu spontaan te kunnen aanpassen, de kennis inzake Belgische kazen en allerhande versnijdingen en de verschillen diensten kunnen toepassen.

De winnaar werd Ief Vanhonnacker, leraar in hotelschool ‘Ter Groene Poorte’ in Brugge. De drie andere finalisten van de wedstrijd “Eerste Maître d’hôtel van België 2017” waren:

  • Paul-Henri Cuvelier, eigenaar van restaurant ‘Paul de Pierre’ in Maarkedal,
  • Jérôme Heller, maître d’hôtel-sommelier van restaurant ‘Le Sélys-Crowne Plaza’ in Luik,
  • en Sofie Taelman, zaalverantwoordelijke van restaurant ‘Marcus’ in Deerlijk.

Net zoals de wedstrijden van ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Sommelier van België’ is ook de nieuwe meesterschapswedstrijd voor maîtres d’hôtel officieel erkend door de minister bevoegd voor Middenstand. Dit betekent de titels ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ wettelijk beschermd zijn.

Joachim Boudens, maître d’hôtel van het driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem, was ambassadeur
 van de wedstrijd “Eerste Maître d’hôtel van België 2017”.

De twee finales vonden plaats in hotel- en toerismeschool Spermalie te Brugge. 

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Club Prosper Montagné

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België’.
www.club-prosper-montagne.be

 

Neem contact op met

www.club-prosper-montagne.be