Club Prosper Montagné maakt de finalisten bekend van de meesterschapswedstrijd ‘Eerste Maître d’hôtel van België 2017’
Het bestuur van de Gastronomische Club Prosper Montagné organiseert dit jaar voor de eerste keer de meesterschapswedstrijd “‘Eerste Maître d’hôtel van België”. De vier finalisten zijn Paul-Henri Cuvelier (eigenaar van restaurant Paul de Pierre in Maarkedal), Jérôme Heller (maître d’hôtel-sommelier van restaurant Le Sélys - Crowne Plaza in Luik), Sofie Taelman (zaalverantwoordelijke van restaurant Marcus in Deerlijk) en Ief Vanhonnacker (leraar in hotelschool ‘Ter Groene Poorte’ in Brugge). De finale zal plaatsvinden op maandag 3 oktober 2016 in Brugge.
Het doel van het concours ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ is het beroep en de expertise van ‘zaalmeester’ in de schijnwerpers te plaatsen. Net zoals de wedstrijden van ‘Eerste Kok van België’ en ‘Eerste Sommelier van België’ is ook deze nieuwe meesterschapswedstrijd officieel erkend door de minister bevoegd voor Middenstand. Dit betekent dat ook de titel ‘Eerste Maître d’hôtel van België’ wettelijk beschermd is.
De finale vindt, net zoals de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2017’, plaats op maandag 3 oktober 2016 in Hotel- en Toerismeschool Spermalie te Brugge. De finalisten zullen beoordeeld worden op o.a. hun voorkomen, talenkennis en organisatietalent, hun kennis inzake de etiquetteregels, het in goede banen leiden van een telefonische reservatie, de ontvangst van gasten, het correct opdekken van een tafel, het aanbevelen en serveren van dranken, de vaardigheid om een menu spontaan te kunnen aanpassen, de kennis inzake Belgische kazen en allerhande versnijdingen en de verschillen diensten kunnen toepassen.
Joachim Boudens, maître d’hôtel van het driesterrenrestaurant Hertog Jan in Zedelgem, is ambassadeur van deze eerste editie. Het goede verloop van de wedstrijd is in handen van Alain Thoon, provoost van de maîtres d’hôtels. Hij wordt bijgestaan door het zaalcomité waarvan Valerio Caprini (maître d’hôtel van restaurant Sea Grill), Chris Lanckriet (maître d’hôtel van restaurant Comme Chez Soi), Norbert Vanmoortel (ex-maître d’hôtel van restaurants Goedendag en De Snippe en zaalleerkracht in hotelschool Ter Groene Poorte te Brugge) en Cédric Wautier (maître d’hôtel van restaurant La Villa Lorraine) deel uitmaken.
Voorlopige kalender 2016
1 september Uiterste inschrijvingsdatum voor de wedstrijd “Beste Sommelier van België 2016-2017”
12 september Halve finale van de wedstrijd “Beste Sommelier van België 2016-2017”
3 oktober 2016 Finales “Eerste Maître d’hôtel van België 2017” en “Eerste Kok van België 2017”
16 oktober 2016 Finale van de wedstrijd “Beste Sommelier van België 2016-2017”.