Vijf chefs dingen mee naar de titel ‘Eerste Kok van België 2023’

Finale op 20 november 2022 in Flanders Expo Gent

Op zondag 20 november 2022 organiseert Club Prosper Montagné in Flanders Expo Gent de finale van de wedstrijd ‘Eerste Kok van België 2023’. De leesjury selecteerde op basis van een recept met hertenrug de volgende vijf finalisten:

  • Private chef Diego De Baets (40), Sint-Kruis Brugge, ​
  • Thomas Dejonckheere (31), chef van Mania-k Rooftopbar in Roeselare,
  • Olivier Saey (26), sous-chef van restaurant Maste in Gent,
  • Cedric Van der Elst (24), patissier-koude keuken van restaurant Sir Kwinten in Lennik,
  • Piet Vande Casteele (24), chef van Duchateau Catering in Deinze.

Diego De Baets is de oudste van het vijftal en staat al voor de vierde maal in de finale van het prestigieuze meesterschapsconcours. Voor de vier anderen is het hun eerste deelname.

De koks moeten tijdens de finale drie gerechten bereiden. Als voorgerecht een Noordzeevissoep met bijvangst. De finalisten mogen kiezen uit acht ingrediënten: rode poon, wijting, pladijs, griet, wulken, kokkels, grijze garnalen en noordzeekrab. Volgens het wedstrijdreglement moet men daarvan minimum vier gebruiken. Bovendien moet één van de ingrediënten op de klassieke Escoffier-manier als quenelle worden bereid. Hertenrug met grondwitloof is het hoofdgerecht. Tot slot verwacht de jury ook drie, apart geserveerde minidesserten, waarvan één met chocolade, die samen een harmonisch geheel vormen.

Provoost-generaal Eddie Van Maele staat in voor het goede verloop van deze 70ste wedstrijdeditie. Peter Goossens van restaurant Hof van Cleve in Kruishoutem stelt de technische jury samen. Viky Geunes, chef van het Antwerpse driesterrenrestaurant Zilte, is wedstrijdambassadeur.

De titel ‘Eerste Kok van België’ is wettelijk beschermd en exclusief voorbehouden aan de wedstrijd georganiseerd door Club Prosper Montagné. De wedstrijd ‘Eerste Kok van België’ is namelijk op basis van de Wet van 13 mei 2009 erkend door de Minister van Middenstand als meesterschapswedstrijd.

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. ​
www.club-prosper-montagne.be

Persberichten in je mailbox

Door op "Inschrijven" te klikken, bevestig ik dat ik het Privacybeleid gelezen heb en ermee akkoord ga.

Over Club Prosper Montagné

De Gastronomische Club Prosper Montagné werd gesticht in 1952. De vzw verenigt de grootste namen binnen de culinaire beroepen in België. De doelstellingen zijn het steunen van getalenteerde professionals in hun ambitie, zorgen voor de uitstraling van de Belgische gastronomie en het promoten van het culinair gebruik van topproducten van eigen bodem. Ieder jaar organiseert de Club Prosper Montagné de meesterschapswedstrijd ‘Eerste Kok van België’.
www.club-prosper-montagne.be

 

Neem contact op met

www.club-prosper-montagne.be